İttihat ve Terakki’nin sırları

Kazım Karabekir'in anılarından oluşan ''İttihat ve Terakki Cemiyeti'' adlı kitap okurla buluştu. Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan Kazım Karabekir kitaplarının üçüncüsü olan ''İttihat ve Terakki Cemiyeti'', yazarın anılarından oluşuyor.

Karabekir kitapta, ''İttihat ve Terakki'' adını ilk olarak nasıl bulduğunu ve 1909 yılına kadar süren cemiyet içindeki gizli ve açık eylemleri anlatıyor. Kazım Karabekir'in 1944 yılında hazırladığı ''İttihat ve Terakki Cemiyeti'', diğer kitaplarında olduğu gibi yazarın kaleminden çıktığı haliyle yayımlandı. İleri gelen üyelerinden birinin sırlarını ortaya döktüğü ''İttihat ve Terakki Cemiyeti'', dönemin karanlıkta kalan yönlerini açığa çıkaran önemli bir kaynak olma özelliği taşıyor. Kazım Karabekir, cemiyet hakkında şu bilgileri veriyor: "Terakki ve İttihat Cemiyeti, tarihimizin her zaman için iftihar edeceği bir teşekküldü.

Onu sarsan, solduran; kendi tarihi adıyla İttihat ve Terakki, fırkacılık hayatına atılması ve kendi kendini aşındırması olmuştur. Cemiyetin bir uzvu sıfatıyla, onun bu vaziyete düşmemesi için, ben çok uğraştım; fakat cemiyetin bünyesine yapışan tufeyliler, hazıra konmak için o eski feragat sahibi başları, nabız tutmak sanatıyla hırs ve istibdat çukuruna sürüklediler.

Cemiyetin şerefli tarihiyle fırkanın hata ve mesuliyetleri birbirine karıştırılmamalıdır. Fırka büsbütün başka bir teşekkül ve büsbütün başka bir istikamettir. Adeta İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin tereddiyi andıran bir istihalesidir. Bazı şahsiyetlerin her iki safhada rol almaları zihinlerde büyük karışıklıklar ve yanlışlıklara sebep olabilir."