'Türkiye son 300 yıldır hiç böyle güçlü olmamıştı'

Star yazarı Cemil Ertem, Türkiye'nin önde gelen tarihçilerinden Prof.Dr. Kemal Karpat'ın son siyasi olaylarla ilgili çarpıcı tespitlerini köşesine taşıdı..

Cemil Ertem, Hazar Strateji Enstitüsü'ndeki programda karşılaştığı Kemal Karpat'la Türkiye'nin son siyasal ve ekonomik durumu üzerine konuştu.
Özetle büyüyen ve bölgede söz sahibi olan Türkiye'nin gelişiminden rahatsız olanların MİT ve Merkez Bankası üzerine oyunlar oynadığını söyleyen Karpat, 'Türkiye son iki yüz, hatta üç yüz seneden beri ulaşamadığı bir ekonomik güce ulaşmak üzere' dedi.
İŞTE ERTEM'İN KÖŞESİNDEKİ İLGİLİ BÖLÜM

‘Güçlü toplumu sivilleşme yaratır...'

Dün Kemal Karpat "Güçlü bir toplumu güçlü bir devlet yaratamaz; güçlü bir toplum belki güçlü bir devleti doğurabilir, güçlü bir toplumun temeli ise sivilleşmek ve ekonominin buna bağlı olarak iyileşmesidir, Türkiye son iki yüz, hatta üç yüz seneden beri ulaşamadığı bir ekonomik güce ulaşmak üzere... İşte bu iyileşmenin arkasında anlattığım bu gerçek var" dedi. Evet, tam da şimdi bu gerçeğe bağlı olarak, yalnız Türkiye'den başlayan yeni bir doğu sivilleşmesi ve kendine gelme süreci yaşıyoruz. Bu aynı zamanda yeni bir siyasallaşmadır. Bu siyasallaşma ve kendine gelme süreci, hem içeride hem de dışarıda şaşkınlık, tepki yaratıyor. Şu sıralar Milli İstihbarat Teşkilatı'nı konuşuyoruz, dikkatinizi çekerim tam iki ay önce TCMB'nı konuşuyorduk. Çünkü bu iki kurumda daha önce onların iplerini tutan küresel odaklardan bağımsız davranmaya başladılar.

Türkiye'yi bu anlamda oldukça zorlu bir süreç bekliyor. Ancak, yukarıda Kemal Karpat Hoca'nın anlattığı temel gerçeği farkına vardığımızda ve bu anlamda büyük resmi gördüğümüz oranda işimiz kolaylaşacaktır. Evet, 21. yüzyıl tarihini tam bu topraklarda yazıyor.

Konular